colombia-blogg
Pressfriheten hotad i Montería, Colombia

Måndagen den 17 februari får Mauricio ett samtal:

Vårt program har blivit nedlagt, ägaren till radiostationen vill inte att vi sänder längre”. 

Vi från Kristna Fredsrörelsen hade rest till Montería i regionen Córdoba (nordvästra Colombia) för att medfölja journalisten och människorättsförsvararen Mauricio Castilla Castro från organisationen Hijos e Hijas por la Memoria y contra la Impunidad (Söner och döttrar för minnet och mot straffrihet) och den som ringde honom var hans kollega på radion. Under ett års tid har de måndag till fredag sänt ett lokalt radioprogram där de inte skyggat för att ta upp känsliga politiska ämnen. Mellan kl.16 och 17 kunde invånare i Córdoba ratta in radiostationen La Voz de Montería för att höra Mauricio och kollegan avslöja nya fall av korruption, orättvisor, förskingring av skattemedel m.m. Mauricio är en känd profil i Montería och många hör av sig till honom med historier om korruption och missförhållanden som de själva inte vågar avslöja offentligt. Allt med vetskapen om att han noggrant undersöker uppgifterna och sedan berättar om dem i sitt radioprogram.

Vi hade möjligheten att följa inspelningen av det som blev Mauricios sista radioprogram och deras huvudnyhet var att pengar från en regional utvecklingsfond enligt Mauricio hade förts över till ett partis valkampanj.

Under medföljning i Monteria

Under medföljning i Monteria

Valkampanjen pågick nämligen för fullt här i Colombia för den nionde mars valde man en ny kongress. Staden var full av valpropaganda, valmöten pågick överallt. Jag frågade Mauricio om han tror att det är på grund av den allt mer intensiva valkampanjen som programmet lades ner. Politikerna kanske inte vill riskera obekväma avslöjanden samtidigt som de ber om väljarnas förtroende.

Jag tror inte det”, säger han. ”Det finns mäktiga intressen här som länge velat få bort mig. Det här har varit på gång sen en lång tid tillbaka och nu lyckades de övertala ägarna att det var dags. Det ironiska är att det hade varit billigare för dem att döda mig istället för att muta ägaren att lägga ner programmet.”

Han skrattar när han säger det sista men det finns ett stort allvar i det han säger. För fyra år sen (den 19 mars 2010) mördades Mauricios pappa Clodomiro Castilla Ospina med åtta skott utanför sitt hem. Clodomiro var också journalist och hade ägnat flera år åt att studera sambandet mellan politiker och paramilitära grupper i regionen. Priset Mauricio betalar för att följa i faderns fotspår är stort – han har tagit emot flera dödshot och är tvungen att leva under ständig press utan några som helst skyddsåtgärder från den colombianska staten.

En tjänsteman från en internationell organisation i regionen som vi pratar med några dagar senare, menar att Córdoba som region var ett starkt fäste för de paramilitära grupperna och inom den lokala eliten finns det fortfarande ett stöd för dessa gruppers politiska ideologi. Han menar att när någon som Mauricio ifrågasätter den rådande maktordningen kan det hända att han i Montería blir betraktad som radikal och obekväm, kanske rentav som en gerillasympatisör. Hoten och nedläggningen av programmet blir ett sätt att försöka tysta honom.

Det är inte lätt att vara journalist i Colombia som vi tidigare skrivit om. Enligt Reportrar utan gränser är ett av problemen för pressfriheten här den starka ägarkoncentrationen inom media (World Press Freedom Index 2014). Starka ägare kan styra vilka nyheter som kommer fram. World Press Freedom är även oroliga för att det vid ett eventuellt fredsavtal mellan regeringen och gerillan ändå skulle finnas kvar grupper som fortsätter att hota journalister och förhindra dem från att utföra sitt arbete.

Mauricio fortsätter sin kamp för att kunna jobba som journalist. Han skriver fortfarande för den oberoende lokaltidningen El Rádar och när vi lämnar honom för den här gången har han precis börjat samarbeta med en lokal tv-station. Radioprogrammet lever vidare men nu i ett nytt medium.

David Echeveste, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá 

Comments (1)

  1. Pingback: En kritisk röst från nordvästra Colombia | FREDSOBSERVATÖRERNA I COLOMBIA

Lämna en kommentar


*