colombia-blogg
Ännu ett samhälle drabbat när konflikten intensifieras

Under den gångna veckan har de boende i samhället Piedra Honda, i regionen Chocó i nordvästra Colombia, utsatts för hot mot sin säkerhet.  Det var sent på kvällen i torsdags förra veckan som arméns bomber började falla i närheten av samhället.

Enligt boende i Piedra Honda slog bomberna ner så nära att en krater finns att beskåda cirka femtio meter från ett av husen. En majoritet av byns hus skadades av splitter från luftanfallet, som också hamnade inuti husen och i en säng. ”En man som lyftes ur sin säng av explosionsvågen föll så illa att han skadades i bröstet”, berättar en av dem som bor i samhället. Tre hundar och en katt dog och flera av de boende i Piedra Honda mår dåligt av oron och anspänningen de upplevde i samband med att bomberna föll.

Invånarna i samhället berättar om att militären stängde av vägarna ut från samhället vilket ledde till att de boende i Piedra Honda inte kunde ta sig ut till sina åkrar eller skaffa mat på annat sätt. Under lördagen och söndagen föll bomberna igen i närheten. Idag, en vecka efter den första attacken, är människornas rörelsefrihet fortfarande begränsad med alltmer sinande matförråd.

I Chocó är det ofta civilbefolkningen som drabbas av konflikten mellan de väpnade aktörerna och det är tyvärr inte första gången Piedra Honda blivit utsatt. Detta anfall kommer i en tid då president Manuel Santos gått ut med ett offentligt uttalande om att attackerna mot gerillagruppen ELN ska intensifieras.

Samhället Piedra Honda är anknutet till den etnoterritoriella organisationen Cocomopoca som arbetar för afrocolombianers rättigheter. Kristna Fredsrörelsen har kontinuerlig kontakt med representanter från Cocomopoca för att få information om situationen i samhället, men också för att stödja organisationen i dess politiska påverkansarbete för att hitta en lösning på den ohållbara situationen i Piedra Honda.

Piedra Honda 2014

Under 2014 medföljde Kristna Fredsrörelsen Cocomopoca i samhället Piedra Honda vid två tillfällen.

En ledare från Cocomopoca berättar att han tidigare känt stödet från Kristna Fredsrörelsen när Piedra Honda drabbats av svåra händelser och att nu betyder medföljningen mycket för honom och de boende i samhället.

Piedra Hondas invånare ber nu myndigheterna att respektera deras rättigheter och om humanitär och medicinsk hjälp till samhället för att reparera skadorna.

Erika Hellberg (text) och Viena Rainio (bild), fredsobservatörer för Kristna Fredsrörelsen i Chocó, Colombia

Comments (1)

  1. Pingback: Civilbefolkningen drabbad av fortsatta stridigheter | FREDSOBSERVATÖRERNA I COLOMBIA

Lämna en kommentar


*