colombia-blogg
Civilbefolkningen drabbad av fortsatta stridigheter

Samhället Piedra Honda har återigen drabbats av bombningar, tidigt på morgonen den 19 april, denna gång endast 200 meter ifrån samhället. Händelsen är en fortsättning på militärens offensiv mot guerrillagruppen ELN och Piedra Honda ger bevis på hur civilbefolkningen tar skada av stridigheterna. KrF var bland de första på plats att visa sitt stöd för invånarna.

KrF medföljde den etnoterritoriella organisationen Cocomopoca till Piedra Honda tillsammans med ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna och Quibdós stift i slutet på förra veckan. Befolkningen i samhället gav uttryck för den rädlsa som de senaste händelserna har inneburit. Flera kvinnor vittnar om hur barnen fått men och blir panikslagna av starka ljud så som åska. En äldre kvinna kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar om samhällets situation. Befolkningen har ett stort behov av att få berätta sin historia.

Under besöket hölls ett möte i samhällets kyrka som skadats av bombningarna. På golvet låg en 3 centimeter stor bit av bombsplittret som har gjort ett hål i kyrkans tak. Samtliga av husen skadades i samhället och i huset där vi sov regnade det in på sängarna under natten. Under mötet beskrev befolkningen händelseförloppet och de svårigheter de ställts inför. Efter den första bombningen avled  Elsa Maria Mosquera Perea till följd av att hon inte kunde uppsöka vård för sitt höga blodtryck. Befolkningens rörelsefrihet är inskränkt och en tryggad livsmedelförsörjning har omöjliggjorts. I denna svåra situationen står invånarna mer enade än någonsin och vädjar om psykosocialt och humanitärt stöd.

IMG_2617

I området bor såväl afrocolombianer som urfolk och båda av de etniska grupperna har påverkats. Urfolksreservatet Tahamí i kommunen Bagadó har bombats flertalet gånger vilket leder till trauman när arméns flyg passerar över samhällena. Över 700 personer från fem samhällen har tvångsförflyttats till samhället Vivicora i närområdet. Enligt FN har totalt 1000 personer fått sin rörelsefrihet inskränkt i området.

Befolkningen i Piedra Honda har gett krav på medföljning då de befinner sig i en så riskfyld situation att de annars inte kommer att ha något annat val än att lämna sina hem mot sin vilja. En av samhällets ledare uttrycker tacksamhet för att delegationen fanns på plats och förklarar att ”er närvaro är en välsignelse för samhället och ger oss ett andrum i denna svåra situation”.

Maija, Paulina y Luis klippt

Fredsobservatörerna Maija Nilsson och Paulina Nybratt Sandin tillsammans med den lokala människorättsombudsmannen Luis Murillo

Text: Paulina Nybratt Sandin, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chocó, Colombia Foto: Paulina Nybratt Sandin och Stiftet Quibdó

Comments (4)

  1. Pingback: Året 2015 i Colombia | FREDSOBSERVATÖRERNA I COLOMBIA

  2. Pingback: Colombia – ett steg närmare fred? | KRISTNA FREDSRÖRELSEN I SVERIGE

  3. Pingback: Colombia – ett steg närmare fred? | FREDSOBSERVATÖRERNA I COLOMBIA

  4. Pingback: Colombia – ett steg närmare fred? | Kristna Fredsrörelsen

Lämna en kommentar


*