colombia-blogg
Colombianska presidentvalet präglat av skandaler

Söndagens presidentval i Colombia har seglat upp som en tvekamp mellan den sittande presidenten Juan Manuel Santos och det konservativa partiet Centro Democraticos kandidat Óscar Iván Zuluaga.

Zuluaga har den senaste månaden tagit kraftiga språng uppåt i opinionsmätningarna.  Enligt en gallupundersökning i mars låg den konservativa presidentkandidaten på 15,6 procent, drygt 16 procentenheter ifrån Santos. Opinionsundersökningar två månader senare visar att  Zuluaga numera ligger i tätposition inför söndagens val.

Tidskriften Semana skriver i en valanalys att Zuluagas vändning framför allt är kopplad till två anledningar:  dels på grund av de anklagelser mot Juan Manuel Santos – till stor del orkestrerat av den förra presidenten Álvaro Uribe,  om ekonomiskt samröre med knarkhandlare, och dels på nya kampanjmetoder.  Kampanjeledaren för Brasiliens framgånrika förra detta president Lula Da Silva värvades. Han ändrade med detsamma Zuluguas kampanjelogga med tydliga konnotationer till Zorros svärdsvischande Z.

Valaffisch inne på flygplatsen i Quibdó, Chocó. Foto: Viena Rainio

Valaffisch inne på flygplatsen i Quibdó, Chocó. Foto: Viena Rainio

Emellertid har en avlyssningsskandal uppkommit den senaste veckan. En av Zuluagas kampanjarbetare misstänks ha hackat sig in i hemligstämplad information gällande fredsförhandlingarna på Kuba och delgett viss information till presidenkanditaten. Huruvida det stämmer återstår att se men givetvis är det något som kan påverka opinionen negativt. Enligt Zuluaga själv rör det sig om bildmanipulation.

Skandalen briserade ungefär samtidigt som Juan Manuel Santos regering meddelade att ett tredje avtal i fredsprocessen, som behandlar temat narkotikahandel, har uppnåtts. Ett stort framsteg i målet att nå ett fredsavtal eftersom narkotikahandeln sågs som en av de svårare teman att lösa. Det anses även ha varit en valtaktisk manöver från Santos sida att presentera avtalet så pass nära valdagen med syfte att understryka bilden av sig själv som garant för att leda landet till ett fredsavtal.

Fransico Mosquera, administratör på organisationen Cocomopoca som arbetar för afrocolombianers rätt till sitt land i regionen Chocó, tror att befolkningen i området kommer rösta på Juan Manuel Santos. Valet som har kantats av olika smutskastningskampajer har dock skapat frågetecken för vilken politik som kommer bedrivas.

Fransisco Mosquera från den afrocolombianska organisationen Cocomopoca.

Fransisco Mosquera från den afrocolombianska organisationen Cocomopoca.

-Jag tror de flesta kommer att rösta på Santos trots att det är svårt att veta de olika politiska inriktningarna på grund av alla skandaler som har präglat valet. Men många människor boende i vårt territorium kommer ihåg att Santos har implementerat 5-6 sociala program som i någon mån gynnat deras samhällen, säger Mosquera .

För  Mosquera är det Santos löfte om ett eventuellt fredsavtal som gör att han vill se att presidenten blir omvald.

-Valet handlar i princip om två olika hållningar: den ena för forsatt väpnade konflikt och den andra för att förhandla fram ett fredsavtal.

Joel Pousette Lilljeqvist, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chocó

 

 

Lämna en kommentar


*