colombia-blogg
Colombias mest bortglömda departament Chocó är plötsligt i fokus

”Chocó är ett bortglömt departament”, är något vi får höra ofta när vi är ute i samhällena. Nu när general Alzate blivit bortförd av Farc-gerillan är allas ögon riktade mot departamentet. Men det är inte civilbefolkningen och dess utsatta situation man är intresserad av. Intresset ligger på Alzate, generalen med över 30 år inom militären som åkte ut i den chocoanska djungeln civilklädd och utan vakter.

QuibdoPendon

“Vår vilja för fred kan aldrig kidnappas”. Vid floden i Quibdó har kommunen satt upp en banderoll som reflekterar den vilja för fred som finns trots bortförandet av generalen.

Jag sitter på ett möte, det som stiftet i Quibdó kallar till på tisdagar, för att prata om situationen i departamentet. Hardcore nunnan Elsa tar ordet och ber alla som har något ämne de vill ta upp säga till. Ingen säger något men det självklara ämnet är situationen i området där generalen blev tillfångatagen. Samhällena i området är i stor utsträckning anknytna till organisationerna Cocomacia och AsOrewa som Kristna fredsrörelsen medföljer.

Boende i zonen som lyckats ta sig till Quibdó berättar om hur militären gör husrannsakan och frågar ”Var har ni honom?”, syftande på den bortförda generalen. Det har införts utegångsförbud på kvällarna och rörelsefriheten är begränsad så befolkningen kan inte gå till sina odlingar och hämta mat.

Flera personer har berättat om bombningar kring några samhällen längs floderna Arquía, Bebaramá och Bebará. Porslinet har skakat av vibrationera från explosionerna och den enda läkaren i kommunhuvudstaden Beté pratar om påverkan på den mentala hälsan på befolkningen. Mötet avbryts då stiftets jurist stormar in efter att ha varit i kontakt med delegationen som under ett stopp pratat med urfolk, vilka berättat om bombningar väldigt nära deras byar. Militären nekar till att ha genomfört några operationer i området längs floderna och säger att de har ökat sin närvaro för att skydda civilbefolkningen.

Mitt i allt har ELN-gerillan utlyst en väpnad blockad i departamentet under de två senaste dagarna, vilket innebär att gerillan avråder alla från att röra sig på vägar och floder. Detta försvårar för både nationella och internationella organisationer att resa ut till de drabbade. Organisationen Cocomacia tillsammans med representanter för urfolksorganisationer, Quibdós stift och ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna har trotsat gerillans order och gett sig ut på en humanitär mission till de samhällen där situationen verkar vara som svårast.

Målet med missionen är att kunna besöka både afrocolombianska samhällen och urfolkssamhällen för att höra befolkningens bekymmer och med egna ögon bevittna den militära närvaron. Än så länge är de på resande fot och vi väntar dem åter på fredag för att få höra vad de har att berätta.

Mötet tar slut och det är inte mycket man kommit fram till. Just nu går utvecklingen från sämre till sämst om man ser till den humanitära situationen i departamentet. Allmänhetens fokus ligger inte på konfliktens offer utan på en general i bermudashorts.

Maija Nilsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chocó 

 

Comments (1)

  1. Pingback: General Alzate frigiven, oron hos lokalbefolkningen fortsätter | FREDSOBSERVATÖRERNA I COLOMBIA

Lämna en kommentar


*