colombia-blogg
”De kunde inte tysta honom så de mördade honom”

Den 19 mars 2010 mördades journalisten Clodomiro Castilla Ospina med 8 skott utanför sitt hem i Montería i norra Colombia. Sina sista fyra år hade han vigt åt att avslöja samröre mellan lokala politiker och paramilitära grupper i sin region och 2008 blev han kallad som huvudvittne i en rättegång i Högsta domstolen i Bogotá.

Han son Mauricio Castilla Castro kämpar för att rättvisa ska skipas och för att de ansvariga för mordet på hans pappa ska ställas till svars. Han går i sin fars journalistiska fotspår och arbetar för en radiostation med en stark samhällsprofil. Sedan sex månader tillbaka är han medlem i Hijos e Hijas por la memoria y contra la impunidad – [email protected] (Söner och Döttrar för Minnet och mot Straffriheten), en organisation för personer vars föräldrar mördats eller försvunnit.

"Jag saknar min pappa och Córdoba saknar journalisten som aldrig tvekade inför att avslöja skandaler på högsta politiska nivå", säger Mauricio Castilla Castro

“Jag saknar min pappa och Córdoba saknar journalisten som aldrig tvekade inför att avslöja skandaler på högsta politiska nivå” säger Mauricio Castilla Castro

Berätta om din situation och ditt arbete

Min pappa stod på folkets sida och ville att allmänheten skulle få reda på sanningen om vilka våra politiker har kontakt med. Många folkvalda är inte vad de utger sig för att vara. Det är viktigt för mig att fortsätta där han slutade. Jag har, precis som min pappa hade, ett radioprogram på kanalen ”La Voz de Montería” där vi varje dag talar om politik, orättvisor och incidenter som händer i vårt län Córdoba. Det kan handla om allt från bönder som inte får sina bidrag, till stölder eller till personer som inte har tillgång till sjukvård. Folk har förtroende för mig och berättar saker som de vill att vi tar upp i radioprogrammet. Det är mycket som händer i den här regionen, Montería är paramilitärernas huvudstad!

Min pappas fall är nästintill arkiverat på ett kontor i Bogotá. När vi frågar hur processen går får vi bara undvikande svar. De har inget intresse av att föra utredningen vidare.

Vilka är de största utmaningarna i ditt arbete?

Jag har blivit hotad till livet flera gånger på grund av de saker jag avslöjar i mitt program. En gång när jag gick på gatan i centrala Montería, kom två män fram till mig och frågade om jag var Clodomiro Castillas son. De sa att jag skulle bege mig härifrån annars skulle jag råka illa ut. En annan gång körde en person på moped förbi och sa att jag kommer att gå samma öde till möte som min pappa. Jag anmälde båda händelserna men inget har hänt sedan dess. Ingen utredning har startats och jag har inte fått några skyddsåtgärder. Mina systrar är rädda för vad som kan hända vår familj. Jag är stark för dem.

Förutom de personliga hoten, är den största utmaning att få politiker att lyssna och intressera sig för alla orättvisor som händer i vårt län. Många väljer att blunda och titta åt ett annat håll. Men de flesta är medvetna om problemen, men gör ändå inget. Vi vill få dem att vakna upp och agera för att öka säkerheten för oss medborgare.

Och den största framgången i ditt arbete?

När folk kommer fram till mig på gatan och säger ”Tack för att du berättade om min situation”. Jag älskar min by och mitt folk. Det är stödet från folket i Montería och Córdoba som får mig att fortsätta. Vårt land har utstått krig och problem i ett halvt sekel, folk är trötta.

Vad betyder [email protected] och internationell medföljning för dig?

Jag har lärt känna andra killar och tjejer som befinner sig i samma situation som jag. Som också förlorat en förälder och som inte tänker acceptera att förövarna går fria eller att deras föräldrars minne bleknar. En del har, precis som jag, blivit hotade och gemenskapen är en trygghet. Vi kan samtala om allt mellan himmel och jord, inte bara om det hemska som hände våra föräldrar. Eftersom mitt arbete retar upp många, känns det bra att det finns andra som stöttar och hjälper mig.

Det är tack vare [email protected] som jag förstått vad internationell medföljning är och vilket arbete ni gör. Jag är tacksam för att ni besöker vår region för att se vilka problem vi brottas med här. Att ni lyssnar på våra historier, vad som hänt våra föräldrar, och för att ni sprider informationen vidare till ert land.

Vad kan människor i Sverige göra för att påverka eller bidra till en positiv förändring i din fråga eller ditt land?

Det är viktigt att människor i andra länder känner till vår situation. Att i det här landet riskerar en person livet som vill avslöja känslig information. Om man inte kan tysta, kan man döda. Det hände min pappa och det händer alltför många andra personer i Colombia varje år. Jag vädjar till personer utomlands att fortsätta stödja oss så vi kan fokusera på att kämpa mot straffriheten.

 Zofie Bengtsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

Hijos e Hijas por la memoria y contra la impunidad – [email protected] (Söner och Döttrar för Minnet och mot Straffriheten): [email protected] är en internationell organisation för personers vars föräldrar mördats eller försvunnit. Organisationen finns i nio länder och 2006 startades den i Colombia. För närvarande har [email protected] Colombia 12 lokalgrenar i olika delar av landet. Organisationen anordnar bland annat manifestationer, marscher och andra aktiviteter för att hedra minnet av sina föräldrar och bekämpa straffriheten.

Parapolítica (som Mauricios pappa skrev om): en av de största skandalerna i Colombias politiska historia som uppdagades 2006. Det framkom att stora delar av den colombianska kongressen, samt andra politiker på lokal och nationell nivå, haft samröre med paramilitär. Vissa politiker ska ha finansierat paramilitära förband, andra har åtnjutit deras stöd inför val genom att hota och skrämma väljare, och några har läckt känslig information som sedan använts för exempelvis selektiva mord. Åtalen mot berörda politiker har nu nått Högsta domstolen och KrFs fredsobservatörer medföljer bl.a. människorättsförsvararen Nancy Fiallo till rättegångarna.  

Lämna en kommentar


*