colombia-blogg
En kvinna värker i hela min kropp

Kristna Fredsrörelsen i Colombia befinner sig för tillfället i startgroparna för att börja medfölja kvinnorättsorganisationer. Trots att exakta siffror är svåra att få tag på finns det en vetskap om att hoten mot kvinnliga människorättsförsvarare och organisationer har ökat.

De siffror jag hittar är från en rapport som handlar om kvinnorättsaktivister som befinner sig i en situation av tvångsförflyttning eller som arbetar för urkrävandet av kvinnliga tvångsförflyttades rättigheter.

Rapporten bekräftar att hoten, attackerna och trakasserierna mot kvinnliga människorättsförsvarare har ökat sedan 2009. 93 kvinnliga ledare och 12 organisationer har mottagit hot i olika former. Den Interamerikanska domstolen utfärdade bara under de första månaderna av 2010 interimsåtgärder för 17 av dessa plus för den feministiska organisationen Sisma Mujer.

Rapporten uppmärksammar framförallt ett fall med en tvångsförflyttad kvinna och aktivist som på väg ut från Inrikes- och säkerhetsdepartementet i Bogotá – som hon hade besökt för att kräva skydd av staten på grund av de konstanta hot hon mottar – tvingades in i en taxi av två maskerade män som våldtog henne. De hotade henne för att hon inte skulle anmäla och sade dessutom att detta skulle ses som en varning för andra kvinnliga ledare.

De colombianska myndigheterna vet vad som försigår men tvår som oftast sina händer, menar rapporten. Straffrihet är ett utbrett problem överlag i Colombia, men i fall gällande kvinnors rättigheter lyser rättsstaten med sin frånvaro.

Att hota eller mörda deras barn

Precis som sina manliga kollegor stämplas kvinnliga människorättsaktivister som terrorister, som hot mot samhället, med syfte att isolera dem från stöd och skydd av sina sociala nätverk. De hotas via mejl, brev och telefonsamtal, och de hotas personligen. Men som i fallet ovan är just våldtäkt eller annan sexuell förnedring en vanlig strategi, och denna är som regel reserverad för kvinnor.

Men det effektivaste sättet att isolera en kvinna och få henne att upphöra med sin kamp är inte att attackera henne personligen, utan att ge sig på hennes familj. Det vet förövarna.  Därför hotar och mördar man hennes barn och hennes partner.

Det är lätt att låta sig nedslås av denna verklighet. Som övertygad feminist värker var oättvisa och våldsaktion som begås mot andra kvinnor som om det vore mot en själv, för att låna den argentinska författaren och poeten Jorge Luis Borges fras En kvinna värker i hela min kropp (Me duele una mujer en todo el cuerpo) och Nicaraguas mest kända feminist och författare Gioconda Bellis andemening.

Men värt då att komma ihåg är:

Ett: hur cyniskt det än låter så är detta ett tecken på att någonting håller på att hända. Det vill säga, krafter som inte utmanar rådande strukturer och maktordningar behövs inte heller bemödas med att hotas, trakasseras och mördas. Kvinnokampen i Colombia är att räkna med!

Två: ett av de mest effektiva sätten att förhindra isolering är just genom solidaritet, skapandet av utrymmen där kvinnor kan känna sig trygga, hämta styrka och där de kan arbeta. Internationell meföljning är ett exempel på just sådan solidaritet som hindrar isolering.

Ana Falk, fredsobservatör i Bogotá

____________________

Rapporten är skriven av Mesa de Seguimiento al Auto 092 de 2008, en arbetsgrupp som består av olika kvinnorättsorganisationer och individer som arbetar med och/eller som själva är offer för tvångsförflyttning. Den bildades i och med att Konstitutionsdomstolen antog beslut 092 och 237 år 2008. Gruppen har som uppgift att följa upp hur myndigheter uppfyller dessa juridiska beslut som reglerar statens ansvar i fall av tvångsförflyttade kvinnor. Rapport är en uppföljning på hur besluten 092 och 237 har uppfyllts sedan de antogs.

Här kan du läsa hela rapporten (på spanska): http://www.casmujer.org/Informe%20de%20la%20Mesa%20de%20seguimiento%20al%20Auto%20092.%202011.pdf

Comments (1)

  1. Vilket bra inlägg! Det kom i rättan tid nu när vi arrangerar seminarierna på temat kvinnliga MR-försvarare i Göteborg och Malmö 12-16 september!

Lämna en kommentar


*