colombia-blogg
Ett rättsfall som ger kalla kårar

”I det här fallet känner jag dödens kyla. Trettioåtta vittnen har antingen blivit mördade eller försvunnit sedan rättsprocessen inleddes.” Det är människorättsadvokaten Nancy Fiallos spontana kommentar efter att vi medföljt henne under rättegången mot före detta kongressledamoten Luis Fernando Almario Rojas, som står åtalad för paramilitära kopplingar och för anstiftan till massakern på familjen Turbay.

Den 29 december år 2000 mördades parlamentsledmoten Diego Turbay. Han, hans mamma Ines och fem andra medpassagerare massakerades när de reste mellan Florencia och San Vicente i Caquetá i södra Colombia. En förundersökning inleddes, men redan från början stötte utredningen på svårigheter. Sju taxichaufförer som polisen hade förhört hittades mördade redan några dagar efter förhören. Flera andra som satt inne på information om fallet tvingades kort därefter att flytta på grund av alla de hot de mottagit.

Efter flera vändor mellan olika instanser drivs fallet nu i Högsta domstolen i Bogotá

Efter flera vändor mellan olika instanser drivs fallet nu i Högsta domstolen i Bogotá

Dessa omständigheter gjorde att fallet avstannade nästan helt. Det var inte förrän 2007 som det tog fart igen när kongressledamoten Fernando Almario var under utredning för att ha använt sig av kopplingar till paramilitären för att bli invald. Det visade sig snart att han inte inte bara haft kopplingar till de paramilitära grupperna Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) och Frente Sur de Andaquies, utan också till Farc. En av Farcs före detta säkerhetsansvariga vittnade om hur Almario varit med på ett möte med gerillaledare för att planera en politisk och ekonomisk allians. Vittnet berättade också att mordet på Turbay var en del i denna allians. Ett annat vittne bekräftade att innan mordet på Turbay hade Almario betalat honom en halv miljon pesos för att han skulle skicka ett meddelande till en av gerillaledarna som var med på det tidigare nämnda mötet.

Sedan fallet påbörjades har 38 vittnen antingen försvunnit eller blivit mördade. Av Högsta domstolens två huvudvittnen, de som pekade ut kopplingarna mellan Almario, paramilitären och gerillan, har en mördats och den andra ligger i koma efter ett skottattentat. Den 15 februari 2009 mördades det senaste vittnet som hade pekat ut Almario som ansvarig för mordet på Turbay, bara ett kvarter ifrån polisstationen i Puerto Rico i Caquetá. Vittnets bror har berättat hur han hade tröttnat på att skicka brev till myndigheterna för att be om skydd utan att något hände. Trots alla dessa mord har staten inte tilldelat säkerhetsåtgärder till något av vittnena.

Nancy Fiallo, som följer fallet för att rapportera om vad som händer, berättar: ”Jag har aldrig varit med något så hänsynslöst

Nancy Fiallo är advokat och observerar rättsfall gällande mänskliga rättigheter i Colombia.

Nancy Fiallo är advokat och observerar rättsfall gällande mänskliga rättigheter i Colombia.

som detta. När du sätter dig bredvid någon som du vet har beordrat så många mord, det är klart du blir rädd.” Det är detta som är vårt som jobb fredsobservatörer här i Colombia. Att med vår närvaro stärka människorättsförsvare i deras arbete. Det är därför jag sitter här bredvid Nancy och lyssnar på vittnesmålen i Högsta Domstolen. Vi är ensamma i rättssalen och hade inte vi och Nancy varit här hade kanske ingen berättat om fallet. Ett av vittnena berättar sin historia över videolänk och befinner sig egentligen någon annanstans, ett annat har åklagaren inte ens lyckats få tag på. Det är knappast att jag klandrar honom.

Text: Anders Nordensköld, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

Foto: Julia Andén, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

Lämna en kommentar


*