colombia-blogg
Gemensamt pressmeddelande för fred

Stockholm, 15 oktober 2012

Den här veckan inleds i Oslo enligt parterna officiellt fredsförhandlingarna mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan.

Vi som arbetar för mänskliga rättigheter, utveckling och fred i Colombia välkomnar samtalen. Vi hoppas att det colombianska civilsamhället – särskilt kvinnor, afrocolombianer och ursprungsfolk  – ges utrymme att delta, och att dialogen leder till en oinskränkt respekt för mänskliga rättigheter, att militära operationer upphör och att de väpnade grupperna avvecklas.

Ett slut på landets väpnade konflikt kräver även att fredssamtal inleds mellan president Juan Manuel Santos regering och den mindre gerillagruppen ELN.

Vi uppmanar parterna att behålla viljan till dialog och att helhjärtat satsa på freden. Vi är övertygande om att fred är det colombianska folkets högsta önskan och nödvändigt för att framtida generationer ska kunna leva i värdighet och rättvisa. Vi uppmanar Sveriges regering och det internationella samfundet att både inom och utom Colombias gränser stödja ansträngningarna för dialog och fred.

Diakonia

Fonden för mänskliga rättigheter

Forum Syd

Föreningen Civis

Kristna Fredsrörelsen / SweFOR

PeaceWorks Sweden

Svenska kyrkan / Lutherska världsförbundet, Colombiaprogrammet

Lämna en kommentar


*