colombia-blogg
Kvinnor för fred

Fredsprocessen i Colombia ligger i startgroparna och hittills har responsen varit väldigt positiv. Opinionsmätningar visar att 77 procent av colombianerna stödjer processen och att den sittande president Santos popularitet har ökat.

Däremot finns det också saker som ifrågasätts. En solig onsdagsförmiddag samlas representanter för olika kvinnoorganisationer för att diskutera vad som blivit en viktig invändning för många inom det civila samhället: i fredsförhandlingarna som snart börjar i Norge kommer inga kvinnor att delta. Regeringen och Farc-gerillan namngav nyligen sina representanter och samtliga var män. Först på listan över ersättare, hittar man kvinnliga representanter.

Kvinnonätverk för fred

Dagens möte mellan de olika kvinnoorganisationerna handlar om att bilda ett nytt nätverk som både kan kritisera avsaknaden av kvinnliga förhandlare men också gemensamt jobba för att stödja fredsprocessen. Detta är deras andra möte och första frågan för dagen är vad de ska kalla sig. Förslagen är många men till slut enas man om Mujeres por la paz (Kvinnor för fred), enkelt och slagkraftigt. Kvinnor för fred kommer att stödja fredsförhandlingarna på alla sätt de kan. Även om man inte sitter med och förhandlar vill de bilda opinion och lyfta fram kvinnoperspektiv. En stor demonstration planeras äga rum samtidigt som förhandlingarna kommer igång i oktober och man kommer även att kontakta förhandlingsdelegationerna med krav på att kvinnliga förhandlare blir en del av processen.

Kvinnors röster om förhandlingarna

Shaira Rivera från organisationen [email protected] por la memoria y contra la impunidad (Söner och döttrar för minnet och mot straffrihet) som vi på Kristna Fredsrörelsen medföljer säger:

– Det är viktigt att kvinnliga röster hörs i förhandlingarna eftersom de colombianska kvinnorna har mycket att bidra med när det gäller att få slut på den väpnade konflikten. De har en annan position i kontexten, andra upplevelser, och de har drabbats annorlunda av våldet.

Sexuellt våld mot kvinnor har enligt Shaira Rivera använts systematiskt under hela konflikten, av alla väpnade aktörer, men det är inget man diskuterar när konflikten analyseras. Skammen och okunskapen är stor men frågan måste upp på agendan om en riktig fred ska uppnås, fastslår Shaira.

Shaira Rivera från [email protected]

Andra områden där kvinnor drabbats av konflikten är till exempel jordfrågan. Många colombianska kvinnor har blivit starka människorättsaktivister som driver frågan om en rättvis fördelning av mark. Alltför många har blivit fråntagna sin jord eller tvingats lämna sin hembygd för att komma undan hot och förföljningar.

Kvinnliga människorättsförsvarare har dessutom under flera decennier engagerat sig och drivit organisationer som kräver rättvisa för alla tvångsförsvunna colombianer. Många kvinnor vars män blivit offer för tvångs-försvinnanden, har vaknat upp till en helt ny värld där grannar och släktingar vänt dem ryggen och ingen straffar de ansvariga. Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg att många tvångsförsvunna är kvinnor. Siffrorna varierar, men man räknar med att ungefär en femtedel är kvinnor.

Nancy Fiallo, advokat och människorättsförsvarare som Kristna Fredsrörelsen medföljer, minns när de förra fredsförhandlingarna i Caguán pågick 1998-2002:

– Inte heller då var kvinnor en del av processen, många ansåg att de inte hade något där att göra. Gerillan kallade kvinnor för “lloronas”, gråterskor.

Många av dagens starka kvinnoorganisationer som nu tagit initiativet till att bilda Kvinnor för fred startades under de förra fredsförhandlingarna som ett svar på att ingen ville lyssna på deras åsikter. År 2012 är de en viktig del av det civila samhället och nu kan deras frustration bli till ett starkt engagemang. Kvinnor för fred stödjer helhjärtat fredsprocessen, men de tänker inte blunda för bristerna de ser med den.

David Echeveste, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

Comments (4)

  1. Pingback: Inga kvinnor med i fredsförhandlingarna | Internationell observatör

  2. Pingback: Fred i Colombia? « Kristna Fredsrörelsens blogg

  3. Pingback: Upplysta måndagar – för att vi vill ha fred! | Fredsobservatörerna i Colombia

  4. Pingback: De mänskliga rättigheterna i Latinamerika 2012 « Kristna Fredsrörelsens blogg

Lämna en kommentar


*