colombia-blogg
Nya fredsobservatörer på plats i Colombia

För tre veckor sedan anlände de fyra nya fredsobservatörerna till Colombia, fulla av iver och entusiasm. Här delar de med sig av varför de vill arbeta som fredsobservatörer, och sina förväntningar på de två åren.

Mitt namn är Anders Nordenskjöld och jag har precis avslutat ett år som fredsobservatör i Guatemala. Det var en så spännande och givande upplevelse att jag ännu inte var redo att åka hem till Sverige. Jag ville fortsätta arbeta med människor som är beredda att offra allt i kampen för sina och andras rättigheter. Rollen som fredsobservatör har passat mig ganska bra, jag tänker på hur de långa dagarna och de obekväma resorna vägs upp av fantastiska möten och oförglömliga upplevelser. Det jag mest ser fram emot under de kommande två åren är att äntligen få lära känna Bogotá och alla dess olika sorters människor. Jag har alltid velat bo här och alla de Colombianer jag mött har verkligen gjort ett bra jobb med att sälja in sin huvudstad. Jag kan dessutom efter mina första veckor säga att vissa av förväntningarna redan har infriats.

Jag heter Julia Andén och arbetar som fredsobservatör i Bogotá. Efter bara några veckor i Colombia är jag övertygad om att jag hamnat rätt. Att arbeta som fredsobservatör är ett tillfälle att få arbeta sida vida sida med människor som kämpar för rättvisa, upprättelse och fred, trots enorma hinder och svårigheter. Anledningen till att jag vill vara här är just för att lära känna dessa individer och kunna bidra till att deras arbeta fortsätter, och samtidigt sprida information om deras arbete och erfarenheter för att skapa medvetenhet, både här i Colombia men också i Sverige. Jag är övertygad om att mina kommande två år här kommer att bjuda på både skratt, tårar, oförglömliga upplevelser – och en massa väderväxlingar. Det är inte en myt att man i Bogotá upplever alla klimat under en och samma dag och första läxan har varit att aldrig gå hemifrån med varken paraply eller solglasögon.

De nya fredsobservatörerna Alia, Anders, Viena och Julia

De nya fredsobservatörerna Alia, Anders, Viena och Julia

Jag heter Viena Rainio och jobbar som fredsobservatör i Chocó. Efter några dagar i Quibdó har jag insett att man måste vara redo att riskera livet varje gång man går över en gata. Fotgängare har absolut inte företräde, utan man får klara sig så gott det går bland motorcyklister som bland annat äter och dricker medan de kör. Oljudet i staden är konstant, och under mina två år här kommer jag att upprepa frågan vad sa du om och om igen. Men jag trivs. Det är dock inte främst på grund av allt det speciella djungelstaden har att erbjuda, utan för arbetet som vi fredsobservatörer gör i regionen. De människorättsförsvarare som vi medföljer riskerar sina liv för att skapa en bättre framtid för andra. Den typen av osjälviskhet och ödmjukhet har jag stor respekt för och är glad och tacksam över möjligheten att arbeta här.

Jag heter Alia Ibragimova och har tidigare jobbat i Colombia. Jag jobbade i Bogotá under 7 månaders tid som praktikant förra året och blev helt förälskad i landet och ville komma tillbaka för att jobba här. Jag ska jobba på kontoret i Quibdó, i delstaten Chocó. Det ska bli riktigt intressant att lära känna en ny region av Colombia! Jag är en person som trivs bäst ute i fält, att se saker med mina egna ögon, i direkt kontakt med människor, därför tycker jag att jobbet som fredsobservatör kommer att bli riktigt spännande. Jag ser fram emot att lära mig mer om kontexten, träffa spännande människor och bli inspirerad av människorättsförsvararnas oförtröttliga arbete under de svåra omständigheter som de bemöter på grund av sitt arbete.

Fortsätt att följa de nya fredsobservatörernas och deras kollegors arbete för fred och mänskliga rättigheter här på bloggen och läs gärna mer om Kristna Fredsrörelsens arbete på krf.se.

Lämna en kommentar


*