colombia-blogg
Nya kollegor på plats i Colombia

I söndags anlände årets kull av nya fredsobservatörer till Bogotá. Här väntar två intensiva veckor av information och fortbildning innan det blir dags för hälften av gänget att bege sig till Quibdó, medan den andra hälften stannar i Bogotá. För att ni ska få lära känna våra fyra nya kollegor har vi bett dem att presentera sig själva, och vilka förväntningar de har på tiden som fredsobservatörer för Krf i Colombia. Nu ser vi fram emot ett spännande och lärorikt år tillsammans.

Krf:s nya fredsobservatörer är på plats i Colombia med massor av inspiration och energi. Från vänster Inéz Chadi, Erik, Paulina y Vinicius Ribeiro.

Krf:s nya fredsobservatörer är på plats i Colombia med massor av inspiration och energi. Från vänster Inés, Erika, Paulina  och Vinicius.

Jag heter Erika Hellberg och är en sjuksköterska med rötterna i den skånska myllan. Mitt intresse för  både Latinamerika och teman som rättvisa, mänskliga rättigheter och sociala frågor har fört mig till jobbet som fredsobservatör  här i Colombia. Nyanländ i Bogotá andas jag nu lyckligt in den tunna luften (staden ligger 2600 meter över havet) och ser fram emot två spännande och lärorika år. Jag har stora förväntningar på att få lära mig mer om Colombia och om situationen för de människorättsförsvarare som Krf medföljer här. Många intressanta möten väntar i detta kontrastrika land.

Mitt namn är Paulina Nybratt Sandin och jag är en go göteborgare med ett hjärta som slår för genus och mänskliga rättigheter. Jag har länge drömt om att bli fredsobservatör. Första gången jag fick höra om arbetet pluggade jag socialantropologi och kände direkt att det var rätt väg för mig att gå, att det var meningen för mig. Sedan dess har jag hunnit ta en kandidat i globala studier med inriktning utvecklingsstudier och har åkt flera varv runt jorden i och med praktik och som ungdomsdelegat i FN. Idag är jag 25 år och är stolt att äntligen få vara fredsobservatör. Mina förhoppningar är att i solidaritet arbeta för att lokala människorättsförsvarares arbete ska möjliggöras. Jag ser fram emot givande möten och nya äventyr.

Jag heter Inés Chadi och kommer från Göteborg. Jag har precis avslutat ett år som fredsobservatör för Krf i Guatemala. Det ska bli väldigt intressant och jag ser oerhört mycket fram emot att nu få jobba i Colombia som befinner sig mitt i fredsförhandlingar med Farc-gerillan; dels för att lära mig om arbetet som fredsobservatör och konflikten i Colombia, samt att få jämföra detta med Guatemala, som skrev under sitt fredsavtal med URNG (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca) 1996.

Jag heter Vinicius Ribeiro (alla kallar mig för Vince), är snart 26 år och är född och uppvuxen i Brasilien. Jag har nyligen tagit min masterexamen i politik och internationell från Uppsala Universitet. Sedan jag kom till Sverige år 2010 har jag huvudsakligen jobbat ideellt – som praktikant samt volontär – på bl.a. FN-förbundet, Svenska Röda Korset och Svalorna Latinamarika. Den här är däremot första gången jag jobbar i fält. Jag har sedan länge varit intresserad av Colombia och även läst flera av Garcia Márquez böcker (min favoritförfattare), så det känns otroligt spännande att äntligen vara här, få se med egna ögon hur läget ser ut och kunna göra skillnad i mitt kära Latinamerika.

Bli medlem och stöd fredsobservatörerenas arbete för mänskliga rättigheter i Colombia.

Lämna en kommentar


*