colombia-blogg
Nytt land – nya utmaningar

På ett ögonblick byttes min sopa azteca ut mot ajiaco. Den mexikanske smörsångaren Cristian Castros ljuva stämma ersättes av rockigare toner signerat Juanes och Carlos Vives. Mina frekventa besök på Oxxo, mexikanska svaret på 7-Eleven, fick ett drastiskt slut och jag har sakteligen vant mig vid att storhandla i colombianska mataffärer som Exito och Carulla.

Bogotá - rättigheternas stad

Bogotá - rättigheternas stad

Nya bekantskaper på Plaza Simón Bolivar

Efter 11 månader som fredsobservatör i södra Mexiko, där vi medföljer organiserade familjer på landsbygden som på grund av sina politiska sympatier fått utstå våld och hot, har det nu blivit dags att medfölja utsatta människorättsförsvarare och människorättsorganisationer i Colombia. Stor del av min mexikanska vardag har bestått av nätter i hängmatta, matlagning över öppen eld, diverse kryp inuti och utanpå magen vilken är stor kontrast till hektiska Bogotá som erbjuder både varmvatten och en loppfri säng. 

Ju mer jag sätter mig in i den colombianska människorättskontexten desto tydligare blir det vilken liknande situation vi arbetat med i Mexiko. Människorättssituationen i de båda länderna är högst alarmerande. Flera organisationer, där bland den amerikanska icke-statliga organisationen Solidarity Center utnämner Colombia till världens farligaste land för fackligt organiserade. Mexiko intar första platsen när det gäller det farligaste landet för journalister. 

Även statistiken talar sitt tydliga språk: Enligt den colombianska paraplyorganisationen Vi är försvarare (Somos Defensores) dödades 49 människorättsaktivister i Colombia under förra året. Det är en ökning med 36% sedan 2010. När det gäller mord på fackligt organiserade ligger straffriheten i landet på hela 98%.

Mexiko är inte bättre. En våg av våld och attacker mot människorättsförsvarare och journalister har lamslagit landet och enligt Amnesty har över 60 journalister mördats i Mexiko under det senaste decenniet, varav nio under 2011. Detta utgör ett allvarligt hot mot yttrande- och pressfriheten i landet eftersom journalister inte vågar utföra sitt arbete. Internationella människorättsorganisationer kräver nu att den mexikanska senaten antar det lagförslag som tagits fram av mexikanska lagstiftare, representanter från det civila samhället och utsatta personer för att ge människorättsförsvarare och journalister ett ökat skydd.

När jag sitter och reflekterar över skillnader mellan Mexiko och Colombia kan jag inte hjälpa att undra hur tiden i Colombia kommer att påverka mig. Kanske anpassar jag mig snabbt? Kanske utvecklar jag bättre musiksmak? Kanske förälskar jag mig i Colombia på samma sätt som jag gjort i Mexiko? Kanske fortsätter jag att känna att vårt arbete för människorättsförsvarare och organiserad civilbefolkning är något av det roligaste och mest givande jag gjort hittills?

Framtiden i mitt nya hemland kommer att ge mig svaren.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

För att följa KrFs fredsobservatörer i Mexiko och Guatemala, kolla gärna in deras blogg

Comments (4)

  1. Mycket intressant information om landet Colombia, som man inte vet så mycket om. Lycka till med det svåra fredsarbetet!
    Yvonne.

  2. Pingback: Brottet mänskliga rättigheter | Fredsobservatörernas blogg

  3. Pingback: Brottet mänskliga rättigheter | fredskakan

Lämna en kommentar


*