colombia-blogg
Obegripligt, banne mig

Surfar nyheter, funderar på vad jag ska blogga om så här strax innan veckan tar slut och jag ska gå hem. Hittar en artikel i el Espectador som behandlar våld mot kvinnor. Jag vet, det är tveksamt nyhetsvärde i det här (fast fan heller att jag begriper varför det inte har krigsrubriker i stor svart fet stil på alla löpsedlar.) Artikeln konstaterar att enligt organisationen Plan, så har 90 % av Latinamerikas kvinnor drabbats av våld, fysiskt eller psykiskt. Längst ner i artikeln, den allra sista raden, nämner liksom i förbigående, att våld mot kvinnor (det som på engelska kallas gender based violence, och betyder att det är våld som drabbar kvinnor och flickor på grund av deras kön) är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 16 och 44 år, sett internationellt.

UN women bekräftar: “… a World Bank study on ten selected risk factors facing girls and women in this age group, found rape and domestic violence more dangerous than cancer, motor vehicle accidents, war and malaria”. Ja, jag vet, det är som sagt inget nytt. Men jag upprepar: intrafamiljärt våld och våldtäkt dödar fler kvinnor än cancer,trafikolyckor, krig och malaria?

Vi gör ett tankeexperiment: “Den vanligaste dödsorsaken för män mellan 16 och 44 år är att bli dödade av sina kvinnliga partners”. Vad tror ni reaktionerna skulle bli? En liten rad sist i en inte särskilt engagerad artikel, sådär i förbigående?

Knappast.

Katarina Sandström, fredsobservatör i Bogotá

Lämna en kommentar


*