colombia-blogg
Prisutdelning för årets människorättsförsvarare i Colombia 2013

Den 9 september delade man för andra året i rad ut det Nationella priset för försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia (Premio Nacional a la Defensa de los Derechos Humanos en Colombia). Priset organiseras och delas ut av Dial, ett nätverk bestående av olika internationella organisationer som är verksamma i landet och där även Kristna Fredsrörelsen är medlem. Svenska ambassaden i Colombia är med och stödjer priset.

Pontus Rosenberg, ambassadråd som representerade Sveriges ambassad i Bogotá, pratade om det komplexa arbetet med att främja respekten för de mänskliga rättigheterna i Colombia

Pontus Rosenberg, ambassadråd som representerade Sveriges ambassad i Bogotá, pratade om det komplexa arbetet med att främja respekten för de mänskliga rättigheterna i Colombia

Tanken med utdelningen av ett sådant pris är inte bara att uppmärksamma olika människorättsförsvarare utan att även ge utsatta personer ett visst skydd. Genom att visa att internationella organisationer respekterar och värderar det civila samhällets enormt viktiga arbete vill man även signalera att man är medveten om vad som händer i landet och bryr sig om dessa människors situation.

Colombias vicepresident Angelino Garzón medverkade i ceremonin men det var Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg som fick dagens längsta och varmaste applåder. Han talade om den stora beundran han känner för landets modiga människorättsförsvarare och att det civila samhället är de mänskliga rättigheternas starka ryggrad. Bo uppmanade även det internationella samfundet att inte överge Colombia.

Bo Forsberg från Diakonia fick stående ovationer efter sitt tal och delade även ut priset till "Årets människorättsförsvarare"

Bo Forsberg från Diakonia fick stående ovationer efter sitt tal och delade även ut priset till “Årets människorättsförsvarare”

Människorättsförsvarare från hela landet samlades till prisceremonin där deras enorma arbete uppmärksammades och där de behandlades som de hjältar och stöttepelare de är för det colombianska samhället. Flera av de personer som närvarade berättade för oss om hur arbetet som människorättsförsvarare i Colombia leder till en ofantlig press som även tar sig fysiska uttryck i form av sjukdom och att ett pris som detta tillsammans med tillfället att träffa andra i samma situation ger ett oerhört stöd för att fortsätta orka med arbetet.

Via vårt arbete här i landet har vi på Kristna Fredsrörelsen träffat många av de nominerade och det kändes fantastiskt att två av de organisationer som vi medföljer i Colombia blev utvalda som finalister, Cocomopoca och Asfaddes via deras ordförande i Bucaramanga Aura Díaz Hernandez. Alexis Robledo Bejarano från Cocomopoca var märkbart rörd efter att ha mottagit pris som finalist i kategorin för “Kollektiv insats på gräsrotsnivå”.

-Det här betyder mycket för vår organisation och för samhällena och människorna i Chocó. Nu fortsätter vi framåt med ny styrka!

Alexis liten

En stolt Alexis Robledo Bejarano från Cocomopoca tillsammans med SweFOR med representanter från både Bogotá och Chocó

 

De fyra pristagarna hedras

De fyra pristagarna hedras

Priser samt pristagare 2013:

“Kollektiv insats på gräsrotsnivå”: Föreningen för offren i Trujillo (Asociación de Familiares de las Víctimas de los Hechos Violentos de Trujillo – Afavit), som har försvarat mer än 300 familjer som har uthärdat tortyr, försvinnanden och mord i kommunerna Trujillo, Riofrío och Bolívar i departamentet Valle de Cauca.

”NGO”: Interdisciplinära gruppen för mänskliga rättigheter (Grupo Interdisciplinario por los Derechos Humanos – GIDH), en organisation baserad ui staden Medellin, som bland annat kämpar för att försäkra att den colombianska regeringen följer de lagar som gäller mänskliga rättigheter i Colombia.

“Årets människorättsförsvarare”: Islena Rey Rodriguéz, grundare av Medborgarkommittén för mänskliga rättigheter i departamentet Meta (Comité Cívico por los Derechos Humanos del Meta), som sedan 1990 har kämpat för rättigheterna för invånare och politiska fångar i landsbygdsområden i Meta vilka har fått utstå våld från ett brett spektrum av aktörer, bland annat den colombianska staten.

”Hederspris för livslångt försvar av de mänskliga rättigheterna”: Alejandro Angulo Novoa, jesuitpräst och forskare vid Centret för forskning och folklig utbildning (Centro de Investigación y Educación Popular – Cinep) som har ägnat sitt liv åt forskning med fokus på samhällets fattiga och mest utsatta med specialisering mot att sammanställa, klassificera och publicera brott mot mänskliga rättigheter.

Text & foto: David Echeveste och Markus Esbjörnsson, fredsobservatörer för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

 

 

 

Lämna en kommentar


*