colombia-blogg
Skriv på blixtaktion till skydd för MR-försvarare!

Apropå dödshoten mot MR-försvararen Nancy Fiallo, (se artikel), hur mycket ska ett konfliktfyllt lands civila behöva utstå? När Colombias gerillor började kidnappa inflytelserika personer på 1980-talet, kom motreaktionen i form av paramilitära förband. Paramilitärerna kallade sig kontrarevolutionärer. Ändå gav dig sig som oftast på civilbefolkningen, istället att för som man kunde tro attackera gerillan. Resultatet blev en mänsklig tragedi med hundratusentals civila offer i form av massakrer, selektiva mord och tvångsförflyttningar.

Som om detta inte var nog, började paramilitarismen korsbefruktas med den politiska makten. 2006 briserade den största politiska skandalen i Colombias samtid. Den fängslade Salvatore Mancuso, högste ledaren för paramilitären, erkände att 35 procent av Colombias kongressledamöter haft samröre med hans organisation.

Fallen åtogs av åklagarmyndigheten. Vissa av politikerna anklagas för att ha finansierat paramilitära förband, andra för att ha åtnjutit deras stöd inför valen genom  att hota och skrämma väljare. Åter andra för att ha läckt känslig information till paramilitären, information som sedan använts för exempelvis selektiva mord.

När nu åtalen nått Colombias högsta domstol, så kunde man tro att hela det civila samhället skulle närvara vid domstolsförhandlingarna och uppmärksamma dessa historiska rättsfall. Ändå så har det civila samhället, med några få undantag, lyst med sin frånvaro. Nancy Fiallo från organisationen la Asamblea de Mujeres de la Sociedad Civil por la Paz (ung. civilsamhällets nationella kvinnosamling för fred), är kanske den som engagerat sig mest i fallen. Dag ut och dag in har hon sedan förra hösten modigt suttit med i rättegångssalen och fört anteckningar, för att sedan via e-post informera andra organisationer om hur rättegångarna fortlöper.

Nancy Fiallos med KrF:s fredsobservatörer Lari Honkanen och Ingela Andersson

Man skulle kunna förutsätta att hon kunde få utföra sitt arbete i fred. Speciellt med tanke på att rättegångarna sker på landets högsta rättsinstans. Men sedan Nancy Fiallo började uppmärksamma fallen har hon fått anonyma telefonsamtal där någon hotar att döda henne om hon fortsätter att besöka domstolsförhandlingarna.

Är du, liksom jag, trött på att civila som vill få slut på våld, drabbas av trakasserier och hot? Gör som jag och många andra, gå in på Kristna Fredsrörelsens hemsida, och klicka iväg ett brev till de colombianska myndigheterna som ber om skyddsåtgärder åt Nancy Fiallo och att hoten mot henne utreds ordentligt. Visa att omvärlden bryr sig. Tillsammans är vår röst starkare!

Lari Honkanen, fredsobservatör i Bogotá

Comments (1)

  1. Pingback: Blixtaktion, vaddå? « Saker att fundera över

Comments are closed.