colombia-blogg
Två nya fredsobservatörer är på plats i Colombia!

IMG_20170608_101414Hej! Jag heter Tove From och är en nyutexaminerad genusvetare med rötter i Västerbotten. Min största drivkraft i livet är övertygelsen om att människor genom att organisera sig kan förändra världen till det bättre, trots att vägen dit kan vara svår och ibland farlig.  För snart två år sedan gjorde jag en praktik på en antimilitaristisk ungdomsorganisation i Bogotá, där jag fick chansen att lära känna människor som trots hårt motstånd organiserar sig för en fredligare och mer rättvis värld. Senare praktiserade jag på den svenska myndigheten Folke Bernadotteakademin. Under min tid på myndigheten pågick en livlig diskussion om den svåra och sköra process som nu ligger framför Colombia i övergången från konflikt till fred.  Erfarenheterna inspirerade mig djupt, och sedan dess har de sociala rörelserna för fred och rättvisa i Colombia legat mig nära om hjärtat. I ett land som i många decennier plågats av intern konflikt, våld och enorm ojämlikhet spelar civilsamhället och mänskliga rättighetsförsvarare en otroligt viktig roll för byggandet av en inklusiv och hållbar fred. Jag hoppas att genom mitt uppdrag som fredsobservatör kunna bidra till deras arbete, och att inspireras och lära mig av de människor jag kommer möta under min tid här.

 

 

IMG_20170608_103734

Jag heter Virginia och jag är en av de Fredsobservatorer som har återvant till fält för att fortsätta att bidra till Kristna Fredsrörelsens arbete i Latinamerika. År 2014-2015 var jag Fredsobservatör i Guatemala och fick då medfölja människorättsförsvarare som arbetar för rätten till liv, mark och en ren miljö. Att arbeta med dem tillät mig att på nära håll uppleva den strukturella och direkta orättvisa och våld som deras liv präglas av. Att se deras dagliga och modiga kamp mot dessa förhållanden väckte mer inspiration och beslutsamhet hos mig att fortsätta att arbeta med människorättsfrågor. Efter uppdraget i Guatemala återvände jag till Sverige för att ta min Masterexamen i Mänskliga Rättigheter från Uppsala Universitet. Parallellt med det arbetade jag som coach på ett boende for ensamkommande ungdomar i Stockolm, ett uppdrag som gav mig många givande och utvecklande erfarenheter. Jag är förväntansfull över att nu vara i Colombia där jag är övertygad om att nya erfarenheter och lärdomar väntar. Landet befinner sig i en otroligt speciell och unik tid i sin historia och förhoppningsvis kan jag, genom arbetet med Kristna Fredsrörelsen, bidra till en av de många pusselbitar som behövs för att bygga ett fredligare Colombia.

Lämna en kommentar


*