colombia-blogg
Upplysta måndagar – för att vi vill ha fred!

Tror du de har ett eget jetplan..? …kommer de bo på Hilton som vilka rockstjärnor som helst? Jag håller på att somna efter en lång arbetsdag när min kollega Maria klarvaket frågar. Hon funderar på hur Farcs ledare rent praktiskt ska ta sig ut ur djungeln, kasta uniformen i tvättkorgen, raka av skägget och klä på sig vanliga blåjeans och flyga till Oslo för att inleda de historiska fredssamtalen som väntade den 8 oktober 2012. Vi ser framför oss hur civilisationssvultna gerillaledare beställer rysk kaviar från room service och kastar tv-apparater genom fönstret från 20:e våningen i den norska huvudstaden, internationellt känd för sina fredsinitiativ.

Den omtvistade fredsprocessen har skjutits upp och ska nu inledas den 17 oktober i Oslo med Norge, Cuba och Venezuela som diplomatiska garanter. Processen har brett stöd i Colombia, men den har också kritiserats för att inte involvera civilsamhällets organisationer, och för att inte en enda kvinna återfinns i den centrala förhandlingsgruppen.

I Chocó i nordvästra Colombia där jag och mina kollegor arbetar som observatörer mitt i konflikten, är invånarna ordentligt trötta på kriget. Gerillans närvaro har i årtionden hindrat tusentals människor i att leva sina liv som de önskar. Tvångsrekrytering, hot, utpressning, våld och död är vardagsmat för många colombianer idag och nästan alla känner någon som mördats eller ”försvunnit”.

Men så finns det också många människor som trotsar hoten och bara agerar, som struntar i att inte vara formellt inbjudna till det colombianska fredsarbetet. En sådan är den unga läkaren Luisa Garcés Murillo som helt ideellt har öppnat sitt hus för lokala fredsaktiviteter. I måndags var hon värd för ”Lunes de Velas” (ung. Upplysta måndagar). Initiativet har sprungit ur andra populära fredsaktioner där förändring uppnåtts, som murens fall i Berlin eller den nutida studentrevolutionen i Chile. Idén med Upplysta måndagar är att släcka lamporna och tända ett stearinljus varje måndag klockan 20.00 tills dess att konflikten i Colombia upphör – gärna utomhus så att folk blir nyfikna på vad som händer. Luisa planerar att besöka flera av de fattiga och våldshärjade stadsdelarna i Quibdó och tända ljus. Det kraftfulla finns ibland i det enkla, och hon säger övertygat:

“Vi kan åtminstone göra något, vi behöver inte bara sitta och vänta på att något ska hända, vi kan få folk att vilja tänka på fred på ett enkelt sätt. Istället för att titta på tv en kväll kan vi tända ljus och prata med varandra”

Så i måndags tände vi det första ljuset för fred i Colombia. Nästa måndag tänder vi nästa, och sedan nästa…

 

Ida Löfström, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chocó

Comments (2)

  1. Pingback: Fred är så hett! « idaincolombia

  2. Pingback: Hur går det med fredsförhandlingarna? | Fredsobservatörerna i Colombia

Lämna en kommentar


*