colombia-blogg
Ursprungsfolk i Cauca hamnar mellan väpnade grupper

”På Kuba pågår fredsförhandlingen mellan Farc och regeringen men här lever konflikten vidare oförminskad”, säger en medlem av ursprungsfolksrörelsen som vi träffar under en medföljning i det konfliktdrabbade departementet Cauca i södra delen av Colombia.

metteblogg2

Farc har starkt fäste i delar av Cauca där ursprungsfolk lever och striderna mellan militär och gerillan sker ofta på ursprungsfolkens territorium. Detta innebär bland annat att skolor, sjukhus och andra offentliga byggnader hamnar i skottlinjen, att sexuellt våld används som vapen i konflikten och att områden mineras. Allt i strid med internationell humanitär rätt.

President Juan Manuel Santos har sagt att han inte tänker avmilitarisera en centimeter av landet och det finns därför mycket stark militär närvaro i Cauca. Stridigheterna leder ofta till tvångsförflyttningar, bara under 2012 tvingades tusentals personer från ursprungssamhällen att fly från sina hem. Förutom tvångsförflyttningar svartmålas ofta denna grupp för att stödja motståndarsidan. Försvarsminister Juan Carlos Pinzón har anklagat ursprungsfolk i Cauca för att vara influerade av gerillan och Farc anklagar dem för att vara informanter till militären och motarbeta deras uppror mot staten. Ursprungsfolksrörelsen är dock stark i regionen och kräver att såväl gerillan som militären lämnar deras områden. Konflikten i Cauca eskalerade under sommaren 2012 när de bokstavligen bar ut militärer från deras kollektivt ägda områden.

I april i år skrev den nationella ursprungsfolksorganisationen ”Organización Nacional Indígena de Colombia – ONIC” ett offentligt brev till FARC. De anklagar gerillan för att planera att utrota ursprungsfolksrörelsen genom att bland annat mörda viktiga personer inom rörelsen, såsom medicinmän och lokala ledare. Under 2012 mördades minst 84 ursprungsfolk och av dem var 21 stycken ledare.

”En av våra ledare gick för en tid sedan ut öppet och anklagade Farc för att skapa splittring men många ledare vågar inte anmäla Farc på grund av rädsla och bristande internt stöd. Farc-anhängare bor i flera av våra samhällen och fungerar som informanter till gerillan”, säger medlemmar ur ursprungsrörelsen som vi träffar i Cauca.

Den offentliga brevväxlingen mellan Farc:s högsta ledning och ursprungsfolksorganisationer fortsatte under våren. Farc menar bland annat att personer som tillhör ursprungssamhällen utfört övergrepp mot gerillan. Rörelsen svarar att de internt dömt de personer inom som ursprungsfolksrörelsen som begått brott. Representanter vi träffar menar snarare att:

”FARC infiltrerar vår rörelse och rekryterar barn och ungdomar till gerillan genom att locka med pengar och mobiltelefoner. De köper mark inom ursprungsreservaten och ger till utomstående, allt för att skapa splittring och förändra de traditionella strukturerna inom våra samhällen”.

metteblogg1

Flera vi talar med tror inte att ett kommande fredsavtal kommer att förbättra ursprungsfolkens situation. I Cauca lever de i områden som är rika på naturresurser med bördig mark där man bland annat odlar koka. Departementet har också en strategiskt viktig placering och vägarna i regionen är några av de viktigaste transportlederna i landet. Här fraktas bland annat narkotika, vapen och andra illegala varor till andra delar av landet och till kusten för export.

FN:s högkommisariat för mänskliga rättigheter i Colombia har under året uttryckt stark oro för morden på och den systematiska repressionen av ursprungsfolk i landet och kräver att regeringen tar ansvar för att uppfylla de mänskliga rättigheterna och skydda hela sin befolkning.  Flera av de organisationer som Kristna fredsrörelsen medföljer arbetar i Cauca och vi kommer att fortsätta att rapportera om den utsatta situationen som befolkningen befinner sig i.

Text & foto: Mette Schönström, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Bogotá

Lämna en kommentar


*