colombia-blogg
Vad gör dina pensionspengar i Colombia?

Att den öppna gruvdriften i Chocó påverkar miljön märker vi ofta med blotta ögat, när vattnet i floderna luktar illa eller är rödfärgat på grund av utsläpp. Hur det påverkar civilbefolkningen, sociala nätverk och konflikten är inte lika synligt. Där det finns gruvor finns det oftast väpnade aktörer, som vill ha sin del av vinsten genom en ”beskyddaravgift” eller andel av förtjänsten. Om civil-befolkningen motsätter sig gruvdrift i sina samhällen kan gruvägarna anlita de väpnade grupperna för att sätta press på befolkningen. Detta gäller såväl gerilla som paramilitärer. Det är känt sedan länge att de väpnade aktörerna i Colombia har kokaodling och smuggling som en av sina stora inkomstkällor, men faktum är att gruvdriften faktiskt har ersatt koka som en av de främsta inkomsterna för de colombianska väpnade grupperna. I den här kontexten arbetar också multinationella gruvföretag. Ett av dem är AngloGold Ashanti, ett av världens största guldutvinningsföretag, som kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter i bland annat konfliktdrabbade Demokratiska republiken Kongo.  Svenska pensionspengar är investerade i AngloGold Ashanti via Första AP-fonden, men AP-fonderna har för närvarande ingen dialog med företaget angående mänskliga rättigheter.

Ett bekant svenskt märke vid en gruva i Chocó, augusti 2012

Ett bekant svenskt märke på en grävskopa vid en gruva i Chocó, augusti 2012

Tycker du också att regelverket för AP-fonderna borde inkludera social- och miljömässig hållbarhet? Just nu har Kristna Fredsrörelsen en vykortskampanj tillsammans med flera andra organisationer (Fair Trade Center, Framtidsjorden, Jordens vänner, FIAN Sverige, Latinamerikagrupperna, Klimataktion och Ecpat) för att kräva etiskt hanterande av våra pensionspengar av regeringen. Du kan beställa vykort ritade av Sara Granér genom att mejla [email protected].

Kampanjvykortet ritat av Sara Granér

För vidare läsning och gruvnäring och AP-fonder, kolla in våra kollegor i Centralamerika som skriver  om Marlingruvan i Guatemala där AP-fonderna också har investeringar.

Latinamerikagrupperna och Swedwatch skrev 2011 en rapport om AP-fondernas investeringar i guldgruvor i fyra andra latinamerikanska länder.

Agnes Berge, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chocó

Comments (2)

  1. Pingback: Mänskliga rättigheter och miljö måste bli lika viktigt som vinst | Kristna Fredsrörelsens blogg

Lämna en kommentar


*