colombia-blogg
Valupptakt med hot om våld

Gigantiska reklamskyltar börjar nu täcka Quibdós fasader. De dök mer eller mindre upp från en dag till en annan, och lokaltidningen Chocó 7 días (Chocó 7 dagar) såg förra veckan mer ut som en reklambilaga än en nyhetstidning.  Anledningen – valupptakten till Colombias lokalval som äger rum i slutet på oktober har kommit igång ordentligt. Registreringen av kandidater har nu stängts och totalt har 98 000 kandidater registrerats till kommunfullmäktige, borgmästarposter och guvernörsposter i landets olika län.

Att ställa upp i lokalval i Colombia skiljer sig starkt från att göra detsamma i Sverige. Organisationen MOE, Misión de Observación Electoral (Valobservationsmissionen), skriver i sin senaste rapport från slutet av juli att de hittills fått in 153 anmälningar om våld mot kandidater i valet: nära hundra har hotats, 39 har mördats, 15 har utsatts för attentat och fem kandidater har kidnappats. Hittills. Än är det två och en halv månad kvar till valdagen.

Att vara medborgare och utöva sin demokratiska rättighet att rösta är inte heller riskfritt. Tre personer blev skjutna till döds av Farc-gerillan på Atratofloden i Chocó i maj efter att de rest till sina hembyar för att registrera sig (i Colombia måste man registrera sitt id-nummer för att senare kunna rösta).

Risknivå i 356 kommuner i Colombia inför valet i år: • 199 kommuner anses vara i hög risk (orange). • 157 kommuner anses vara i mellan risk (grön). (Klicka på kartan för att se den större och i ett annat fönster)

MR-ombudsmannakontoret (Defensoría del Pueblo) släppte nyligen en rapport om risker inför valet i oktober. I flera av kommunerna i Chocó anses det vara risk för att valet inte ska kunna genomföras på ett korrekt sätt utan hot, fusk och andra oegentligheter. Farc-gerillan utgör ett hot i 15 kommuner, ELN-gerillan i sju kommuner, paramilitära grupper hotar valen i tio kommuner och övriga illegala väpnade grupper i sju kommuner. Tidigare valår har dessa illegala väpnade grupper fysiskt hotat och hindrat befolkningen från att rösta, andra gånger har man stulit röstsedlar och valurnor så att valet inte kunnat genomföras. Röstköp och trakasserier är andra metoder som använts.

Val i Colombia. Val i Sverige. Olika verkligheter.

Maria Erlingsson, fredsobservatör i Chocó.

__________________________________________________________

Här kan du läsa hela rapporten från MR-ombudsmannakontoret (på spanska): http://www.defensoria.org.co/red/anexos/pdf/11/sat/publicaciones/riesgoElectoral2011.pdf

Comments (1)

  1. Pingback: Skandalpolitik, skandalretorik « Saker att fundera över

Lämna en kommentar


*